Avoin data kuntien energiatehokkuuden avuksi

ELLE-hanke on yhteistyössä hankkeessa mukana olevien kuntien kanssa tuottanut avointa dataa kuntien kiinteistöjen teknisistä ominaisuuksista. Julkaistu data sisältää tietoja kuntakiinteistöjen sijainnista, koosta, kulutuksesta sekä rakenteellisista ja teknisistä ominaisuuksista, kuten ilmanvaihdosta.

ELLE-hankkeessa on mukana kaikkiaan kuusi kuntaa. Kohteita listauksessa on Salolta 74, Liedolta 21, Uudeltakaupungilta 13, Loimaalta 10 ja Kemiönsaarelta sekä Somerolta 4 kappaletta.

ELLE-hankkeen kuntakiinteistöjen avoin data antaa yrityksille kuvaa Varsinais-Suomen kuntien asiakaspotentiaalista. Dataa on mahdollista hyödyntää monin tavoin ja varsinkin kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävien yritysten markkinarakojen löytämiseen.

Esimerkiksi uusiutuvaa energiaa käyttäviä lämmitysjärjestelmiä myyvä yritys voi löytää listalta omille tuotteilleen soveltuvia öljylämmityskohteita tai led-valaisimien myyjä voi etsiä sopivia loisteputkivalaistuja kiinteistöjä vaikkapa niiden käytön määrän tai pinta-alojen perusteella.

ELLE – Energiaan liittyvän liiketoiminnan edistäminen Varsinais-Suomessa on EAKR-rahoitteinen 2,5-vuotinen Valonian vetämä hanke, jonka projektipäällikkönä toimii energiatekninen asiantuntija Tero Viander.