Opas datan hyödyntämiseen

Kaikki hyötyvät avoimesta datasta

Datakatalogeista löytyvää avointa dataa voi hyödyntää lukemattomin tavoin: esimerkiksi päätöksenteon tukena, numerodataa havainnollistavina visualisointeina, karttavisualisointeina tai datajournalistien tarinoina. Dataa voi hyödyntää kuka tahansa, journalisteista ja sovelluskehittäjistä aina aktiivisiin kansalaisiin, joita kiinnostaa johtopäätösten tekeminen tai uusien ilmiöiden löytäminen datan avulla.

Opiskelijat saavat avoimesta datasta maksutonta, ajantasaista ja paikallista materiaalia opinnäytetöihinsä, ja yritykset käyttävät avoimia aineistoja mm. analyysiensa pohjana tai yhdistelevät niitä hallussaan oleviin muihin aineistoihin.

 

Miten hyödynnän dataa?

1. Löydä dataa

Miltä kotipihani näytti 80 vuotta sitten? Mitä päätöksiä kaupungissani on vireillä? Paljonko verorahojani on käytetty tämän verkkopalvelun rakentamiseen? Etsi kiinnostavaa dataa Lounaistiedon dataportaalista, tai ehdota uuden juuri sinua kiinnostavan datan avaamista. Mieti, mitä datoja yhdistelemällä saisit luotua jotain uutta.

2. Keksi sovellusidea

Miten kiinnostavaa tietoa voisi hyödyntää? Esimerkkejä syntyneistä verkkopalveluista, visualisoinneista ja mobiilipalveluista on Lounaistiedon sovellusgalleriassa. Kansainvälisistä katalogeista voi kaivaa lisää ideoita ja laatia paikallisen sovelluksen. Jos sinulla on hyvä idea, mutta ei aikaa toteuttaa sitä, jaa ideasi muiden käyttöön.

3. Luo sovellus

Herätä data eloon: visualisoi, tee akateemista tutkimusta, rakenna verkkopalvelu, kirjoita lehtijuttu. Avoimen datan työkaluja on tarjolla jo moneen tarpeeseen.

4. Julkaise sovellus verkossa

Älä kehitä pöytälaatikkoon. Visualisoinnilla tai verkkopalvelulla on arvoa vasta kun sitä käytetään. Julkaisu omilla verkkosivuilla on ensimmäinen askel. Ilmoita sovelluksesi Lounaistiedon sovellusgalleriaan, osallistu eri puolilla maailmaa järjestettäviin avoimen datan sovelluskilpailuihin, promoa työtäsi sosiaalisessa mediassa.

5. Kerää palautetta, keskustele

Avointa dataa hyödyntävät palvelut tarjoavat käyttäjille uusia elämyksiä ja uutta tietoa. Hyvä lehtijuttu herättää numerodatan elämään, näppärä kännykkäpalvelu helpottaa elämää. Avoimen datan sovellukset voivat herättää yhteiskunnallista keskustelua ja lisätä demokratian läpinäkyvyyttä.

 

 Lähde (tekstiä muokattu): Helsinki Region Infoshare